• Ventilerende lichtstraten

  • Altijd op maat

  • Ook inclusief montage

  • Laagste prijs garantie

Lichtstraat voorbereiden

Alle informatie om (de montage van) uw glazen lichtstraat goed voor te bereiden - inclusief handige tips & tricks - van GLASvakwerk.nl. De juiste (dak)situatie is cruciaal voor een correcte montage. Bekijk deze informatie dus altijd goed!

LET OP: Heeft u bij ons een lichtstraat inclusief montage besteld, dan gaan wij ervan uit dat de (dak)situatie gerealiseerd is op basis van onderstaande beschrijving. Onderstaand kunt u eenvoudig "doorklikken" naar de verschillende onderwerpen:

Voorbereiding info (ook voor de vakman).

Speciaal voor onze klanten - maar ook voor derde partijen die een rol spelen binnen het "lichtstraat project", zoals bijv. de timmerman, dakdekker, aannemer en/of hovenier - hebben wij een voorbereidingshandleiding uitgewerkt. Hierbij wordt de gewenste daksituatie toegelicht, ook in het geval wij de montage verzorgen, wel zo handig!

Uiteraard is stap 1 het correct inmeten van uw lichtstraat. Wij gaan ervan uit dat u een lichtstraat heeft opgemeten a.d.h.v. onze inmeet handleiding >>.

De juiste volgorde van stappen.

Om verwarring te voorkomen hebben wij onderstaand de belangrijkste stappen in chronologische volgorde weergegeven, al is het maar voor de zekerheid.

  • Online vooronderzoek:
    Zeker indien u gebruik wilt maken van een van onze lichtstraten met "standaard maatvoering" is het aan te raden om eerst even naar de "standaard" dakuitsparingsmaten te kijken!
  • Bouw- / dakconstructie:
    Het uitwerken, laten berekenen & realiseren van een degelijke dakconstructie, op basis van - de (door u gewenste) lichtstraat voor een plat dak.
  • Dak uitsparing:
    Het realiseren van een nette dak uitsparing, gebaseerd op de maatvoering van de gewenste lichtstraat uiteraard.
  • Opstand (het houten frame dat de lichtstraat draagt):
    Het realiseren van een opstand voor de lichtstraat, conform richtlijnen van GLASvakwerk uiteraard. In het geval van een standaard maat lichtstraat kunt u de "losse opstand" ook los (mee)bestellen, echter dient u deze nog altijd zelf te bevestigen.
  • Dakbekleding:
    Nadat de opstand gerealiseerd is, kunt u de dakbekleding verzorgen. Hierbij adviseren wij het dak + de opstand te bekleden met dakleer.
  • Nameten:
    Wanneer de opstand inclusief dakbekleding gerealiseerd is, adviseren wij altijd om een nameting te doen, zie onze inmeet video >>. Zo weet u zeker dat de beoogde lichtstraat afmeting ook daadwerkelijk past. Stel er is iets misgegaan, dan kunt u met onze lichtstraat op maat nog altijd snel schakelen!
  • Lichtstraat montage:
    Wanneer de situatie conform richtlijnen voorbereid is, kan de lichtstraat gemonteerd worden. U kunt dit zelf verzorgen, of u kunt gebruik maken van de montage service van GLASvakwerk.nl.
  • Afwerking uitsparing (binnenzijde).
    Wij adviseren om de binnenzijde van de uitsparing pas af te werken nadat de lichtstraat gemonteerd is. De 'ruwe uitsparing' wordt - in het geval van niet geïsoleerde lichtstraten - veelal met plaatmateriaal strak afgewerkt. Bijkomend voordeel van deze volgorde is het voorkomen van onduidelijkheid over de sparingsmaat.

Een degelijke (dak)constructie.

Wij gaan ervan uit dat de constructie - waar de door u gewenste vlakke lichtkoepel op komt te liggen - een degelijke constructie betreft, waarbij er voldaan wordt aan alle specifieke dakconstructie / bouwconstructie eisen. Zeker in het geval u een grote afmeting lichtstraat bestelt, en er dus een grote uitsparing in het dak gemaakt moet worden, kan dit van invloed zijn op de benodigde draagconstructie.

Het spreekt wellicht voor zich, maar we willen het toch graag vermeld hebben. Wij gaan ervan uit dat onze klanten voor een degelijke dakconstructie zorgen, die rekening houdt met - en berekend is op basis van - de (door u bestelde) lichtstraat.

TIP: Vaak wordt er bewust gekozen voor meerdere kleine lichtstraten - in plaats van 1 grote lichtstraat - omdat hier minder snel (extra) ondersteuning van de houtconstructie met bijv. stalen balken noodzakelijk is.

GLASvakwerk.nl is geen constructeur, echter kunnen wij u wel aangeven dat - zeker in het geval van een grote afmeting vlakke lichtstraat - een constructie berekening veelal noodzakelijk & verplicht is.

Een opstand conform richtlijnen.

U bent zelf verantwoordelijk voor het realiseren van een correcte opstand + dakbekleding (met dakleer). Wij adviseren u ten zeerste om onze richtlijnen voor een correcte opstand aan te houden.

LET OP: Kiest u voor een "standaard maat", dan kunt u optioneel een "losse opstand" (mee)bestellen, bij een lichtstraat op maat is dit niet mogelijk.

  • Zorg voor een stevige houten opstand.
  • In principe is onbehandeld vuren de standaard houtsoort voor dit soort houtconstructies. Indien het dakleer correct wordt aangebracht - en de balken niet in contact staan met vocht - is dit voldoende duurzaam.
  • Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u ook kiezen voor geïmpregneerde balken (bekleed met dakleer). Ook kunt u een vochtbestendige hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1 toepassen - zoals bijv. angelim vermelho - eventueel ook zonder dakbekleding. Dit kan handig zijn in het geval van een renovatie project.
  • Wij adviseren een opstand met een breedte van 7 cm. Dit betreft de minimale breedte.
  • De houten opstand moet een goede waterafloop - een hellingshoek bevatten. Wij adviseren een hellingshoek van 5 - 15 graden. 
  • Wij adviseren altijd om ervoor te zorgen dat de 'laagste balk' van de opstand hoger ligt dan de dakrand. Hiermee voorkomt u dat water - in het geval uw dak blank staat - naar binnen kan komen.
  • De opstand dient vervolgens stevig & strak rondom de uitsparing op het dak geplaatst te worden, waarna het dak + de opstand bekleed kan worden met dakleer. Hierbij adviseren wij het dakleer volledig door te laten lopen, oftewel de zijkant + de bovenkant van de opstand met dakleer te bekleden.

Een losse opstand van GLASvakwerk.nl:

Met onze losse opstand bent u verzekerd van de meeste "opstand richtlijnen". U ontvangt hierbij 4 houten balken (onbehandeld vuren), waarmee u eenvoudig zelf de opstand kunt realiseren die precies past bij de door u bestelde standaard maat lichtstraat. De balken zijn tevens in een hellingshoek van 5 graden geschaafd, dit is de meest "vlakke" hellingshoek, waarbij er sprake is van voldoende waterafloop. De "voorste balk" - oftewel de laagste balk - is geschikt voor een dakrand van maximaal 5 cm hoog. Is uw dakrand hoger dan 5 cm, dan dient u zelf voor een verhoging te zorgen.

Vereisten m.b.t. toegankelijkheid (bij montage).

Voor het transport van de glazen lichtstraat - van de vrachtwagen naar de plek van verwerking (lees: de uitsparing in het dak) - beschikken wij over een smartlift (een klein kraantje) en een hoeflon c6 (mini hijskraan). Aan de hand van uw situatie selecteren wij de juiste variant.

LET OP: Tijdens het bestellen van een overkapping lichtstraat kunt u - indien u kiest voor de optie "inclusief montage" - eenvoudig een afbeelding uploaden. Wij verzoeken u om het dak + de route naar het dak zo goed mogelijk in beeld te brengen binnen 1 afbeelding. Vaak is dit een afbeelding gemaakt vanaf de 1e of 2e verdieping. Daarnaast verzoeken wij u om zelf ook alvast te kijken welke van de 2 onderstaande "kraantjes" het beste bij uw situatie passen.

1: Smartlift

  • De smartlift is ideaal wanneer we met de glasplaat - vanaf de vrachtwagen - direct tot onder de uitsparing in het dak kunnen komen.
  • Hierbij is een minimale breedte van 90 cm t.b.v. de doorgang noodzakelijk.
  • Ook moet er voldoende draairuimte zijn, houd rekening met een lengte van de smartlift van circa 2,5 meter lang. Het moet mogelijk zijn om met dit kraantje - en de complete lichtstraat (enkele ruit!) - dicht in de buurt van het dakgat te komen, bij voorkeur direct eronder.
  • Bekijk ook zeker even onze "Montage door GLASvakwerk.nl video", hier kunt u mooi zien hoe het verplaatsen van een lichtstraat met onze smartlift werkt.

2: Hoeflon C6

  • Met de Hoeflon C6 kunnen we een lichtstraat op het dak hijsen.
  • Hierbij moeten we wel binnen een straal van 12 - 13 meter van de dakuitsparing kunnen komen.
  • Hierbij is een minimale breedte van 90 cm t.b.v. de doorgang noodzakelijk (om binnen de 12-13 meter straal te komen).
  • Hierbij is een minimale hoogte van 220 cm t.b.v. de doorgang noodzakelijk (om binnen de 12-13 meter straal te komen).
  • Ook moet er voldoende draairuimte zijn, houd rekening met een lengte van de Hoeflon C6 van circa 2,5 meter lang. Het moet mogelijk zijn om met deze mini huiskraan en de complete lichtstraat (enkele ruit!) binnen de 12-13 meter straal te komen.
  • Vervolgens kunnen we met de telescoop arm uw uitbouw lichtstraat op het dak hijsen. Voorwaarde hierbij is wel dat we er geen obstakels zijn die hoger zijn dan 3 meter (een plat dak), oftewel het dak waarop de lichtstraat komt te liggen.
  • OFTEWEL: We kunnen met de Hoeflon bijv. niet de lichtstraat boven uw huis hijsen.