• Ventilerende lichtstraten

  • Altijd op maat

  • Ook inclusief montage

  • Laagste prijs garantie

Lichtstraat inmeten

Een uitgebreide lichtstraat inmeten handleiding - inclusief handige tips & tricks + video instructie - van GLASvakwerk.nl. Bekijk altijd eerst even onze video & lees vervolgens de handleiding door, dan heeft u alle informatie voor het correct opmeten van uw lichtstraat.

Inmeten lichtstraat instructie video.

LET OP: Deze video betreft het inmeten bij een situatie "klaar voor montage", oftewel er is reeds een "afgewerkte opstand" die opgemeten kan worden. Dit betreft normaal gesproken de "nameting". Bekijk ook even onze inmeet handleiding vooraf.

 

Lichtstraat opmeten (nameten) handleiding.


STAP 1: Meet de breedte. 

Meet de breedte, zowel links, rechts als in het midden. Hanteer altijd de langste breedtemaat! 


STAP 2: Meet de lengte.

Meet de lengte, zowel links als rechts. Hanteer hierbij altijd de langste breedtemaat! 


STAP 3: Meet de opstand.

Meet de (breedte van) opstand, aan alle 4 de kanten 


STAP 4: Maak een tekening + noteer de maten. 

Maak een tekening van uw situatie. Noteer hierbij de maten van op opstand als geheel + de maten van de opstand. Op deze wijze heeft u alle maten direct inzichtelijk weergegeven en kunnen alle benodigde maten - voor het online bestellen van uw vlakke glazen lichtstraat (op maat) - eenvoudig bekeken & uitgerekend worden. Houd hierbij tevens rekening met de "extra" oversteek van 3,5 cm! 


Lichtstraat opmeten "vooraf".

Zit u momenteel in de "vooronderzoek fase", oftewel er is überhaupt nog geen dak, maar u bent bezig met een uitbouw lichtstraat - zoals bijv. een overkapping lichtstraat of carport lichtstraat - dan is het vooral van belang dat u weet hoe de maatvoering van een lichtstraat tot stand komt, berekend wordt & waar u rekening mee dient te houden. 

Ook kunt u onderstaande informatie als basis aanhouden in het geval de uitsparing in het dak er al is (optioneel al met een opstand). Zeker indien u gebruik wilt maken van een van onze vlakke glazen lichtstraten met "standaard maatvoering" is het aan te raden om eerst even naar de "standaard" dakuitsparingsmaten te kijken!

De maatvoering van een vlakke lichtstraat (op maat). 

  • De uitgangspositie bij het inmeten (& bestellen) van een vlakke lichtstraat betreft de sparingsmaat, oftewel de maten van het gat in uw dak.
  • Vervolgens wordt de maatvoering van de opstand (minimaal 7 cm breed) bij de sparingsmaat opgeteld.
  • Vervolgens wordt de "verplichte oversteek" hierbij opgeteld.
  • De sparingsmaat + de opstand + de oversteek bepalen de totale (buitenwerkse) maat van de enkele glasplaat.

Toelichting maatvoering.
Allereerst een korte toelichting over de verschillende aspecten die van belang zijn binnen de totale maatvoering van een (maatwerk) lichtstraat, hierbij willen we graag de volgende zaken verduidelijken: De sparingsmaat, de opstand, de oversteek & de buitenwerkse maat.

De sparingsmaat.
De sparingsmaat betreft de maatvoering van het gat in het dak, vandaar dat ook wel eens de term gatmaat gebruikt wordt. Dit betreft in de praktijk de maat van het "gat in uw dak". De sparingsmaat betreft de uitgangspositie bij het bepalen van de maatvoering van uw vlakke lichtstraat (op maat). Houd er rekening mee dat onze (lessenaarsdak) lichtstraten voor een plat dak geschikt zijn. 

De opstand.
De opstand - ook wel eens opkant genoemd, is de houten "verhogingsrand" die om de sparing wordt opgetrokken met als doel het dragen van de lichtstraat. Houd er rekening mee dat u bij het inmeten de compleet afgewerkte opstand aan moet houden, oftewel de houten balken inclusief dakbedekking - in de schuinte gemeten! Wij adviseren een minimale breedte van de opstand (rondom) van 7 cm. 

De oversteek. 
De oversteek betreft het gedeelte van de lichtstraat dat uitsteekt "buiten de opstand". Wij adviseren een oversteek (rondom) van 3,5 cm. 

De buitenwerkse glasmaat. 
De buitenwerkse glasmaat is de maatvoering van de "totale" enkele glasplaat. In principe wordt de totale afmeting van de glasmaat als volgt berekend: De sparingsmaat + de opstand + de oversteek.